HTML

klasszikus zene

Klasszikus zenével kapcsolatos koncertek, műsorok rádióban, TV-ben. Miért tetszett vagy nem.

Top 5

Friss topikok

  • tyotyó: A Myspace, a YouTube és a Bartók adó együttesen nagyon szép napokat tud szerezni az embernek. A My... (2011.05.29. 19:07) Fantasztikus

Linkblog

Archívum

2010.02.10. 18:01 tyotyó

Fantasztikus

Január 3-án este a gödöllői kastélyban fantasztikus zenei élményben volt részünk. Bogányi Gergely és egy fiatal hegedűs adott koncertet. A koncerten elhangzott -egyebek közt - Beethoven:Kreutzer- szonáta c. műve is. Véleményem szzerint a produkció fenomenális volt és csak a Bartók- Szigeti féle régi new-york-i koncert nagyságához mérhető. Digitalizálták ezt a lemezt?  A régi Hungaroton Bartók sorozatban jelent meg és nem tudom, hogy megjelent-e CD-n is? Tudja valaki?

68 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zeneielmenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr381747070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyotyó 2010.02.14. 08:06:06

Tegnap este egy régi bakelit lemezen hallgattam meg Lisz "Haláltánc" c művét Cifra György előadásában. fantasztikus. A Bartók is lejátszotta még 2009 nyarán és nem lehet vele betelni. A régi nagy oroszok közül Gilelsz- szel is hallottam de Cifra az igazi. Elképzelhető, hogy a Bogányi a nagy utód és neki még van ideje kinőni magát. Csak jól kéne menedszelni.

tyotyó 2010.02.16. 16:45:49

Meghalt Irina Arhipova. A fene tudja mikor lesz mégegy ilyen Azucena vagy Márfa a Hovanscsiná-ból. Hihetetlen nagy énekesnő volt. Sokszor volt Budapesten az "átkosban" a rendszerváltásra megöregedett és azután ár nem sokat énekelt. Nekem sajnos csak régi Mlódia kiadású plasztik lemezeim vannak tőle CD-m nincs. Lehet kapni ilyen CD-t?

tyotyó 2010.02.20. 07:15:52

Tegnap a Bartókon a délutáni műsorban J.S. Bach műveit lehetett hallgatni. Szinte ésszel fel sem fogható, hogy milyen csodálatosak ezek az alkotások.Valószínű, hogy fiai szintén nagy zeneszerzők de egy ilyen apa után ilyen névvel szinte lehetetlen a valós pályátívet megfutni. Tulajdonnléppen Arany László is nagyon kiváló költő volt de hát az apuka azért csak jobb volt. Ugyanez az eset.

tyotyó 2010.02.21. 12:43:29

Ma meghallgattam a Bartókon a gyerekműsort. A Bohéméletet ismertették. Kár, hogy ezek a műsorok nem kapnak nagyobb nyilvánosságot mert kitűnőek. Az "átkosban" volt a Bernstein sorozat főműsoridőben a TV-n és másnap az előző este ismertetett mű lemeze óriási mennyiségben fogyott. Később a Fellegi Ádámnak is volt hasonló műsora meg a Bogányinak is nem is olyan régen de ezek nem kaptak túl nagy nyilvánosságot. Pedig kitűnőek voltak. Kéne a nagyobb nyilvánosság. Egébként 27-én este 7-kor lesz a Bohémélet teljes előadása a Bartókon.

tyotyó 2010.02.24. 21:12:52

Tegnap a MüPa-ban Bahreinboim koncert volt. Chopin est volt. Tetszik vagy nem szerintem a Bogányi jobb. Már öreg és megfáradt kicsit a Bahreinboim. Bogányinál -amikor romantikusokat játszik - van valami démoni a játékában ami rendkívül izgalmassá teszi. Az öreg már leszálló ágban van.30 éve ő volt a"zongorista". Hatalmas életmű amit alkotott és nagyon nagy dolgot végzett a Bartók, hogy rengetegszer hallhattuk amikor még a legnagyobbak egyike volt. Ma már nem az de reazért szép volt a koncert de a Bogányi a csúcs mostanában.

tyotyó 2010.02.26. 14:51:39

Óriási dolog, hogy egy ekkora országban mint Magyarország van két olyan rádió amelyik zenére -és ezen belül klasszikus zenére - szakosodott. Hihetetlen segítség ez olyan zeneszerető embereknek akiknek nincs elég pénzük ezen szenvedélyük kiélésére úgy, hogy koncertre járnak gyakran vagy gyakran vesznek CD-t. Hihetetlen jó dolog ez. Mindezt csak ezért írom mert felmerült, hogy beszüntetik és beolvasztják egy másik adóba és műsorsáv lesz a klasszikus zene. Biztos a hírdetés szempontjából közüömbös időpontban ergo menjen a fenébe az aki ezt a luxust szereti, Kodály országában. Egyébként ma is nagyon jó programok lesznek a Bartókon. A délutáni műsor pedig mindig nagyon jó.Csak ritkán tudom hallgatni.

tyotyó 2010.02.27. 20:22:49

Most megy a Bartókon a Metropolitan-ből a Bohémélet. Nagyszerű előadás. Nagyon jó hallani, hogy ilyesmire is találni szponzort manapság. Most szünet van és nemsokára a harmadik felvonás. Csodálatos énekesek és nagyszerű előadás. Tuti, hogy nem kizárólag a pénz miatt iylen nagyszerű az előadás. Nagyon kidolgozott hangok, fantasztikus összjáték szóval nagyon profi a dolog. Nagy élmény.

tyotyó 2010.03.01. 21:53:08

Most fejeződött be a Duna TV-n a Chopin koncert a MüPa-ból. Szilasi Alex és a Filharmónia Pomorska zenekar játszott. A szünetben Fazekas gergely zenetörténésszel beszégetett Teszári Nóra ami szintén nagy élmény volt. Most látszott, hogy mennyi jó hazai Chopin játékos van. Sajnos Cifra György már nem él de amit a Bogányi, Kocsis, Ránki, Szilasi quartett tud Chopin-ből az nem mindennapi. Jó volt látni Vásáry Tamást is még ha nagyon rövid ideig is. Vajon van-e CD-n Fischer Annie? Szilasi Alex fantasztikus volt remélem sokszor lesz még alkalmam hallani őt. Köszönet a Duna TV-nek mert ez közszolgálatiság.

tyotyó 2010.03.04. 22:17:45

Ma hosszú idő után volt időm meghallgatni Berlioz Fantasztikus Szimfónia-ját. Hát ezért érdemes élni. Bernstein vezényli és egészen kimagasló a dolog. Sajnos nagyon ritkán játszák csak fel nem tudom fogni, hogy miért? Még a '80-s évek elején Prágában hallottam a Filharmonikusoktól és az is gyönyörű volt. Kicsit gyakrabban kéne ezt játszani. Vagy csak kevesen vagyunk akik szeretik? Nem hinném.

tyotyó 2010.03.06. 12:20:16

Egy pár évvel ezelőtt ajándékba kapott CD-t hallgattam ma. Antonio Lotti:Messe A Camerata Pro Musica szombathelyi zenekar játszotta Rózsa Ferenc volt a karmester és Zádori Mária (szoprán) és Németh Judit (alt) voltak a szólisták. Nagyszerű dolog néha ilyen "másodvonal beli zeneszerzőket" hallgatni. Nagyon szép a mű talán többször kéne hallgatni de kinek van annyi ideje. Majd nyugdíjban.

tyotyó 2010.03.07. 15:10:57

Vasárnaponként érdemes hallgatni a Bartókon a Kritikus füllel című műsort. Mácsai János remek szerkesztő és most Chopin-ről volt. Kiváló beszélgető partnerei voltak (Ujfalusi László, Molnár ...) és egy nagyon érdekes Chopin-válogatásról volt szó Bejátszottak részleteket Marta Argerichés Wladimir Horowitz interpretálásában és aztán Emil Gilelsz és Maurizio Pollini hosszabb részleteket játszott. Végül Kocsis Zoltán tolmácsolásásban is bemutattak egy keringőt és az egész óra csodálatos volt. Nagyon megéri ezt a műsort hallgatni.

tyotyó 2010.03.12. 16:20:18

Tegnap ete egy régi (1998-ban készült) DVD-t VHS videót hallgattam. A ZOngora Ünepe Keleten című Tiszadobi zongorafelsztivált hallgattam-néztem ami csodás volt. Kocsis Zoltán, MOcsári Károly és Hauser Adrien voltak az előadók. Liszt, Chopin és Schumann volt a műsor. Hát ezért érdemes élni. Csodás volt.

tyotyó 2010.03.13. 22:19:46

Most volt vége a MüPa-ban Oleg Maisenberg zongoraestje. Csodálatos volt. Az életben nem hallottam ezt a nvet de most beleszerettem a művészetébe. Először Liszt"Weinen,Klagen, Sorgen Zagen művét adta elő. Nem mindennapi teljesítmény volt. Másodiknak RavelMiroirs c. zongorára írott művét hallhattuk. Szép volt de a csúcs a szünet után Schumann:Carnaval c. műve volt. Hátborzongatóan szép volt. Mostantól óriási híve vagyok Maisenbergnek. A Bartókon sem hallottam tőle semmit eddig de ez óriási élmény volt.

tyotyó 2010.03.16. 16:19:31

Hosszú idő után tegnap volt módom meghallgatni Bach:Brandenburgi Koncertek című műveit. Csodálatosak. Egy német CD-n van és a CD-n játszó zenekar azon kevesek egyike amelyben kizárólag avolt NDK-ban végzett zenészek játszanak. Tiszta gyönyörű dallamok , el nem tudom képzelni, hogy J.S.Bach művészete felülmúlható lesz valmikor. Nota bene ő is megélhetési zenész volt mint oly sokan mások de még jó, hogy nem gazdagodott meg? Hát még sokszor fogom meghallgatni ezt a CD-t.

tyotyó 2010.03.19. 16:36:43

Végre megint Vivaldi "Négy Évszak" című művét hallgatttam. Volt módom hallgatni egyszer Velencében egy kis téren egy aranyos amatőr zenekar előadásában és egyzser Rovinjban is egy hasonlóan szép kis reneszánsz téren. Ott nem annyira a zenekar hanem a helyszín és a nyaralás miarr volt csodálatos, most viszont a Zágrábi zenekar nagyszerű előadása miatt volt nagyon jó hallgatni eztz. Mennyire tiszta dallamok és ahányszor csak hallom mindig nagyon tetszik.

tyotyó 2010.03.21. 18:33:46

Tegnap este ía Bartókon Leos Janacek "A holtak háza" című operáját adták a a new york-i Met-ből. Már a Dosztojevszkij regény is kitünő de ezt az operát eddig még csak részletekben hallottam és most végre egészben. A zene méltó az íróhoz. Elmondták a szereposztást az előadás kezdete előtt és feltünően sok a szláv nevű énekes ott. Olvastam valahol, hogy már Moszkvában is nagyon jól fizetnek a kimagasló művészi te4ljesítményért és már a világ művészei között ismét sikk lett Oroszországban fellépni. Nehéz lenne ezt az operát elképzelni orosz előadók nélkül hisz az ő lelkük kell ehhez a darabhoz. Ezt tudják New York-ban is ezért vannak ott ilyen fantasztikus előadások.

tyotyó 2010.03.25. 18:30:15

Volt időm végre Mendelssohn-t hallgatni. Az Olasz és a reformáció Szimfóniákat hallgattam. A Londoni Szimfónikusokat Alfred Scholz vezényelte. Hát nagy élmény. Ritkán tűzik műsorre - legalábbis én gyakrabban szeretném hallani - csak tudnám az okát. Ez a karmester Mendelssohn-ra szakososdott és az a törekvése, hogy elvezénylje az összes művét. Szívesen meghallgatnám azokat. A lemez (CD) nagyon jó egy keményen összefogott zenekar nagyon pontos és szépen szóló rememkműve.

tyotyó 2010.03.28. 18:09:40

Ma hallgattam neten egy oldalt. Schumann "Carnaval-ját" okan játszák. Egyebek közt Fischer Annie is. Érdekes, hogy az USA-ban még emlékeznek rá de igehaza mintha elfelejtenénk őt. Néha a Bartókon játszanak tőle de lehet, hogy többet érdemelne. Richter és Gilelz is játszik a CD-n és néhány általam csak névről ismert zongorista játsza Schumann-t. 3 CD-n Schumann nagyon érdekes de iszonyú ára van (120USD) hát nem rendelem meg.

tyotyó 2010.04.06. 16:27:55

Nemrég meghallgattam Mascagni:Parasztbecsület c. operáját. A pozsonyi rádió zenekra játszott és Jelena Obrazcová volt a Santuzza és Peter Dvorsky a Turiddu. Alfio egy számomra ismeretlen (Alexandru Agache nevű énekes volt. Csodás volt az előadás. E három énekes mellett valósággal eltörpült Anna Barová mit Luvia. Pedig ő is nagszerű volt. Santuzza és Turiddu kettőse pedig maga volt a csoda. Hihetetlen amit Obrazcova tudott.

tyotyó 2010.04.11. 10:47:32

Az utóbbi idően főleg az énekesekkel kapcsolatos élményeim voltak meghatározóak. Fritz Wunderlich-et hallgattam a Bartókon a 'Die schőe Müllerin" dalciklus előadásával. Nagyon szép volt. Hihetetlen és tragikus a halála és mindössze 36 éves volt. Diakau-i magasságokig ért
fel a daléneklésben. Aztán Nyesztyrenkó. Ő sem akármiylen élmény. 70 fölött még mindig óriási. Muszorgszkij : A halál dala című ciklus. Végül Polgár László Papageno-ja volt ami nagyon megfogott. Polgár a tőle megszokott és mindig megcsodált szinvonlat hozta.

tyotyó 2010.04.14. 14:36:15

Itthon vagyok betegállományban és van módom hllgatni a Bartókot. Handel műveket adnak főleg a nagyon kevéssé ismert operákat. Legalábbis az általam nem nagyon ismert operákat. A Julis Cesar egyenesen szenzációs. Ezek a agyon tiszta dallamok egyszerűen fantasztikusak. Nagyon jó dolog őt hallgatni de nem tudom miért nem játszák ezeket Magyarországon koncerteken vagy színházakban. Nem hinném, hgy megoldhatatlan feladat lenne. Azért van előnye a betegségnek is.

tyotyó 2010.04.17. 22:17:00

Most megy a bartókon a Traviata harmadik felvonása élőben a Metből. Violetta egészen elképesztően jó. A többiek is természetesen. Nagyon jó a szünetekben lévő műsor is. Visszatérve az előadásra tényleg fantasztikis, hogy mit eredményezhet a pénz , a szaktudás és a jó iránti elkötelezettség együttes megjelenése. Ezek az énekesek biztos, hogy mindenhol nagyon jó pénzért léphetnek fel de a lényeg az, hogy itt a Met-bwen legyen szereplő egy jó (inkább fantasztikus) előadáson.Violetta haláltusája döbbenetes. Ő énekli Mimit a Simone Boccanegrában - ha jól tudom - Zürichben óriási sikerrel.

tyotyó 2010.04.23. 16:38:32

Mostanában egyre többször Pergolesit ad a Bartók és magamtól is hallgattam néhány CD-t tőle. Hihetetlen amit ez az ember tudott. Hangszeres művek , oratórium vagy opera teljesen mindegy , mindegyik a maga nemében csúcs. Olvastam róla, hogy az énekesek szerint ugyan hálás dolog a műveit énekelni de roppant nehéz. Nem lehet tévedni mert rögtön feltünik.

tyotyó 2010.05.10. 16:38:26

Tegnap 2-3 órát Lisztnek szenteltem. A Szimfónikus Költemények csodáit hallgattam néhányszor. A Londoni Szimfonikusokat Alfred Scholz vezényelte. A Les Preludes és a Tasso volt a csúcs. Az Orpheus és a Tasso is csodálatos volt de az előbbi kettő hangzása utolérhetetlen volt. 19991-ben készült a koncertfelvétel és a Tasso után három alkalommal tapsolták vissza. A CD végén egyszerűen lekeverték a tapsot. Kiváncsi vagyok, hogy meddig tartott az ováció. Teljesen megérdemelt volt ez az óriási siker.

tyotyó 2010.05.13. 22:31:30

Nemrég hagytam abba a zenehallgatást interneten. Csodás honlapokat találtam és a YouTube-on is rengeteg szép dolog van fenn. Vladimir Horowitz-ot hallgattam. Chopin-t játszott fantasztikusan. Ugyanott találtam Richter felvételt is a Gyászinduló-t játszotta Chopintől. A Richter képanyaga fekete-fehér de ahogy játszik az maga a csoda.Vásáry Tamás egyik koncertje is megtalálható ott. Ő is csodálatps zongorista. Legközelebb Schiff Andrást és Szlasi Alexet fogom hallgatni neten. Hát nagyon jó a net iylesmire is.

tyotyó 2010.05.15. 14:51:07

Felfedeztem a YouTube zenei csemegéit. Most éppen Verdi: Requiem- jét hallgatom egy amerikai zenekar és kórus előadásában. Csodálatos. Arianna Zukerman a szoprán a többit nem ismerem és nem találom a nevüket. Rengeteg jó dolog van fent és - szerintem - kellene valamiylen fórum ahol ennek nagyobb reklámot csapnának. Nagyszerű dolog az internet és iylesmi is található rajta. Nem azzal kéne foglalkozni, hogy milyen ocsmányságok találhatók rajta hanem miylen csodák pl a klasszikus zene terén. Olyan Pavarotti felvételek vannak amikről nem is álmodtam, hogy valaha hallom majd őket. Régi ausztráliai fellépése még fekete-fehérben.

tyotyó 2010.05.16. 18:28:30

További csodák a YouTube-on. Leonid Kogan Beethoven Hegedűversenyét játsza egy régi még fekete-fehér Moszkvában készített felvételen. Hát óriási az élmény. Aztán találtam Arthur Rubinsteint is. A Haláltáncot és a La Campanella-t hallgattam meg. Egészen kivételes élmény. Csodálatosan szól nyilván meg avn a digitalizálásnak a technikája és akép is zavarmentes. Hát zek óriási dolgok gondolom a fital művészek oktatásában majd felhasználják ezeket a felvételekt. Rubinsteintől nagyon sok minden van fenn. Majd legközelebb a Chopin és Beethoven felvéteelk jönnek majd. Kéne ezeket propagálni, hog minél többen hallgassuk és beszéljünk róla.

tyotyó 2010.05.18. 18:20:17

Elmaradt a magánórám és Mozartot hallgattam helyette. A Requiem-ből az Agnus Dei és a Lacrymosa& Domine Jesu részeket a YouTube-on. Előtte a Nabuccu-ból a Zsidó rabszolgák kórusa-t hallgattam. Több előadásban is megtalálható és miért csak az amerikai kórusok rakják fel az előadásaikat a netre azt nem értem. Ezután csodálkozik mindenki, hogy sokkal jobban ismeri őket mindenki. A látogatottsági számokat kell megnézni a kép alatt. A Nabucco 10 hónap alatt több mint 112 ezer látogatóval dicsekedhet. Talán egy kicsit 'agrisszívabban' kéne a klasszikus zene terjesztésével foglalkozni. Az amerikai marketing és reklám nagyon sikeres szokott lenni és nagyon sok fiatal művész már idehaza is a neten keresztül lett széles körben ismert.

tyotyó 2010.05.19. 21:57:39

Ma is sikerült vagy 1 órát a YouTube nagyszerű felvételeivel töltenem. Először az Anyeginből Lenszkij áriáját hallgattam meg néhány egészen fantasztikus énekestől. Alexey Kudrija, Vlagyimir Atlantov, Rolando Villazon, Placido Domingo,Nicolai Gedda, Fritz Wunderlich,Leonid Sobinov (1910-ben készült a filmfelvétel). Fantasztikus névsor. Sergei Lemeshev (szintén nagyon régi felvétel) azért is érdekes mert az unokája (dédunokája) világhírű bokszoló volt és aztán egész jó énekes lett. Főleg operettet énekelt az ifjú Lemeshe. Vladimir Atlantovtól megtalálható még a Virágária a Carmenből ami szinte felfoghatatlanul szép. Amikor a nagy tenorokat említik valahogy Atlantov és Alfredo Krauss nincs megemlítve. Miért?

tyotyó 2010.05.24. 10:35:50

Csodaszép dolgokat lehet hallani a neten. Fiorenza Cosstto Santuzza vagy Violetta szerepében szinte utolérhetetlen. Majd nemsokkal utána Maria Callas-tól és Jelena Obrazcovától vagy Galina Visnyevszkajatól hallani mindezt nagyon jó. Visnyevszkaja Marfa-ként alkotott oyat amit nagyon nehéz lesz belátható időn belül felülmúlni. A fiatal Pavarottit Turiduként vagy Alfonzként látni és hallani szintén nem akármilyen élmény. Domongo Renate Scott-val a Brindist a Traviátából-- hát van mivel tölteni az időt. Most éppen Wilhelm Kempf játsza Beethoven Holdfény szonátáját és ez sem kis élmény.

tyotyó 2010.05.26. 19:43:38

Most régi nagy basszusokat kerestem a YouTube-on és egészen elképesztő a kínálat. Hál' Istennek!! Székely Mihály Sarastro áriájával szerintem kiemelkedik mindenki közül. Fülöpként, Leporelloként, Ochs báróként,Ozminként elképzelhetetlenül nagyot alakított. Nicolai Ghiaruov (de furcsa nem szlávosan írni) Boriss Christoph(bolgár!!9 is fantasztikus. Alexander Kinisről lassan elfelejtkezünk de jó, hogy van néhány lelkes ember aki feltölti ezeket a netre. Srastroként és Fülöpként Székely Mihály verhetetlen. Polgár László is csodás és nem lóg ki ezek közül a nagy nevek közül

tyotyó 2010.06.05. 21:48:41

Megint YouTube és Bartók. YouTube-on Zukermantól Kreutzer és Csajkovszkij ami nagyon szép volt. Mark Nieburg volt a zongorista és nagyon együtt voltak ez érezhető volt a felvételen. A Bartókon Papp Márta műsorát (Egy mű több előadó) hallgattam. Schumann C-dúr fantáziája volt msoron. Nagyon jó volt és nagyon kellenek az ilyen műsorok. A YouTub-on minden művet többen játszanak de sokszor csak részletek vannak viszont azok hihetetlenszépek. Belegondolva abba, hogy mi lett a Petőfiből még jó, hogy megmaradt a Bartók annak aminek indult. Félő, hogy lehet belőle gond még az idővel.

tyotyó 2010.06.07. 18:23:23

Jó sok órám volt ma majd futottam és most jöhet a zene. Mivel Chopin és Schumann év van hát én is őket hallgatom leginkább. Most éppen a myspace.com-ról Gernot Öertel tolmácsolásában hallgatom Schumann:Album für die Jugend c. művét. Nemigen lehet vele betelni. Tegnap Székely Mihályt és más régi nagy basszusokat hallgattam a YouTube-ról. Székely Ozminnak elképesztő volt. A ' Wer ein Liebchen hat gefunden c. áriát rengeteg nyelven dícsérik a commentekben. Nem tévednek. Nicolai Giauroff és Boriss Christoff sem akárkik de Székely... Nem hiszem, hogy hozzá hasonló lesz mégegyszer a Földön. Gregor József is nagyon nagy énekes volt Sajnos múltidőben már.

tyotyó 2010.06.10. 21:50:25

Most Bach és Vivaldi van műsoron a myspace-ről. Isaac Stern és Pinchas Zukerman játszák a két hegedűre írt concerto-t. Nem akaármiylen teljesítmény. Valószínű ezzel a két zeneszerzővel már mindent elért a zene fejlődése ennél tökéletesebb nem igen lehet már semmi. Még jó, hogy mindig jöttek olyanok akik nem azt vallották amit én és megpróbálták felülmúlni vagy legalábbis elérni a korábban említett két szerző szintjét de nem igen sikerült. Persze ennek következtében rengeteg remekmű született amiket szintén érdemes hallgatni.

tyotyó 2010.06.15. 14:34:43

Végre találtam Joshua Bell felvételeket a myspace.com-on. Vivaldit, Brhamsot , Bachot és Beethovent játszik nagyon tud ez az ember. Pár hónaoja a Mezzo-n hallattam tőle Sybelius Hegedűversenyét ami elképesztő teljesítmény volt. Úgy tudom kevesen vállalkoznak Sybelius eljátszására mertroppant nehéz mű és nem mindig fogadja a közönség úhy a hogy a művészek szeretnék. Először Sybelius-t Leonid Kogantól hallottam és akkor rögtön beleszerettem. Azóta hallottam már néhány művésztől de valóban igaz lehet az állítás aki ezt tudja az mindent tud.

tyotyó 2010.06.18. 19:04:47

Mieczyslaw Horszowski. Nemrégen olvastam egy interjút (pár évvel ezelőtt készült) Schiff Andrással aki megemlítette Horszovski-t mint a legnagyobb kedvencét. Aztán a Bertókon hallottam tőle Chopin-t és nagyon megszerettem. Most a myspace.com-on Beethoven-t, Mendelssohn-t és Schubertet hallgatok tőle és nem győzöm csodálni.Kiváló zongorista. Egyébként a myspace.com rengeteg meglepetést tartogat az ember számásra. Cziffra György-től itt hallottam Gershwin: Rapsody in Blue c. művét. Méghogy Cziffra csak romantikusokat játszott jól!

tyotyó 2010.06.20. 11:12:53

MOst éppen Villa Lobos: Alma Brasileira c. művét hallgatom. Ezt a sorozoatot még nem hallottam teljes egészébn de most a myspace.com-on ehhez is lesz szerencsém. Csodálatos dallamvilág. Mi itt Európában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rjtunk kívűl nem nagyon létezik zenekultúra de ilyenkor rá kell jönnünk, hogy igenis van. Valami eretnek gondolat motoszkál bnnem. Ahogy ezeket a gyönyörű dallamokat hallgatom a brazil focisták fantasztikusan könnyed mozgása és nagyon az egyéni tudásra és kreativitásra épülő játéka jut eszembe. Egészen különleges lelkületű emberekről van szó ezt már tudjuk Amado nagyszerű regényeiből.Most még Villa Lobos is. Kiváncsi vvagyok arra, hogy milyen zenei élet van Braziliában. Biztos csoodálatos. A net jovoltából volt szerencsém hallgatni a montevideói opera Rigoletto előadását és ilyen Sparfucile-t nagyon ritkán hallani. Jose Cura óta tudjuk, hogy argentinában is lehetnek nagyon szép klasszikus zenei élményeink.

tyotyó 2010.06.23. 14:15:53

A YouTube-on megint fantasztikus élményeket szereztem. Beütöttem a zarzuella szót és rengeteg dalt hallgathattam meg. Domingo szülei nagyszerű énekesek voltak ezen a téren. A tavalyi Operália rendezvénynek (Budapest, Pécs) Domingo volt a fővédnöke és sokat mesélt erről. Ő maga is énekelt ebben a műfajban. Jose Cura szintén. Mexikóban és Argentínában egész fesztiválokat szentelnek ennek a műfajnak. Roppant népszerűek a zarzuella énekesek és volt olyan év, hogy több nagy eseméyn is volt a Boca Juniors stadionjában 65.000 néző előtt. Persze a TV egyenesben adta és a 40 milliós országban több mint 8 millió nézője volt az eseméynnek.

tyotyó 2010.06.30. 22:22:54

Megint YouTube. Lehet tematikusan csemegézni. A Turandot-ból az "In questa reggia" áriát (duettet?) hallgattam meg sok előadótól. Fantasztikus a kínálat. Maria Callas ezt például del Monacoval, di Stefanoval és Alfredo Kraussal énekli. Montserrat Cabballe Renata Tebaldi és megtalálható Mrton Éva Carrerassal éneki. Joan Sutherland Pavarottival Ghena Dimitrova Domingoval. Aztán a Nessun Dorma-t Pavarottival, Domingoval, Carrerassal,Rolando Villazonnal és Jose Curaval is meghallgattam. Azt is kéne propagálni, hogy net erre is jó nem csak ostobaságokra és rengetg nagyszerű dolog is megtalálható ott.

tyotyó 2010.07.12. 18:30:40

Most a myspace.com van soron. Beethoven összes szimfóniáját megkerestem és megtaláltam. Az 1. Szimfóniát még nem is hallottam iylen szépen játszani mint a Berlini Filharmónikusoktól Karajan vezényletével. Nagyon szép a VI. Szimfóni is és persze a IX.a nagy kedvenc ami Krajan vezényletével utolérhetetlen. Megtalálható még Lovro von Matacic vezényletével is és nagyon nagy élmény ez vele is. Kevés hely van a kiírásnak és z énekesek neve nem nagyon fért ki de Christa Ludwig-ot el tudtam olvasni a többit nem.

tyotyó 2010.07.29. 14:33:23

MOst éppen Bachot hallgatok (János Passio). Törökországban jártunk és vettem egy CD-t amin török népzene található. Nagyon érdekes hangzásvilága van. Láttam a Flames of Anatolya című táncműsort . A táncuk nagyon hasonló az ír néptánchoz de -legalábbis nekem úgy tünik- sokkal temperamentusosabb. Óriási ugrások és a gyors és lassú lépéskombinációk váltakozása az egész. Nyílván a turistáknak szóló műsor nem igazán autentikus de azért annyira volt jó, hog felkeltse az érdeklődést.

tyotyó 2010.08.06. 20:39:38

Hát most Brahms a sztár. Zongoraversenyeit és hegedűre írott műveit hallgatom napok óta. Nem igazán lehet ezekkel betelni. A legnagyobbakkal van meg minden a myspace-n. Richter és Rubinstein talán csak Fischer Annival mérhető de nem hinném, hogy érdemes. Sokkal jobb hallgatni ezeket. A két Ojsztrah hegedűjátéka és ezt megtoldva Menuhinnal szinte bánja az ember, hogy vége minden műnek egyszer.

tyotyó 2010.08.16. 12:42:55

A YouTube van soron. Liszt műveket kerestem különböző előadóktól. Cziffra, Horowitz, Berezovszkij, Bogányi, Richter nem sorolom tovább. A YouTube-on videó is van nem csak hangfelvétel és így még érdekesebb. Nagyszerű dolog, hogy ilyenek vannak és ha nem így egyfolytában hallgatja az ember a jobbnál jobb előadókat akor szinte fel sem tűnik, hogy mennyi különbség van a stílusaik között. Néha olyan mintha nem is ugyanaz a mű lenne műsoron. Liszt: Transzcendens Etűdök c. műve néhány előadóval fenn van neten és jó hallgatni ezeket.

tyotyó 2010.08.21. 21:28:35

Megint a myspace de előtte a Bertókon Dohnányit hallgattam. Magyar Kornél nagyszerű előadásokat tartott az egész héten Dohnányiról rengeteg új dolgot hallottam róla és tőle. Most pedig Schumann. Hogy is írta Kosztolányi? "...az édes elmebeteg Schumann" Most a nagy kedvencet az Album für die Jugend-et hallgatom. Gernot Oertel fantasztikus zongorista és volt szerencsém ezt a művet sok kivlósgtól hallani. Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és persze Bogányi Gergely játszották ezt fantasztikusan de azt hiszem, hogy Fischer Annie és Richter utolérhetetlen. Egy ismerős mesélte, hogy Németországban egyszer Martza Argerich tolmácsolásában hallota és szinte elájult. Richter és Gilelsz isjátszották a Baartókon hallottam tőlük.

tyotyó 2010.08.31. 18:20:17

Most YouTube és CD. Glenn Gould Bach Goldber varációk-ját hallgattam meg. A YouTube-on nagyon régi felvétel van meg - még fekete-fehér képpel kisérve a CD viszont egy '80-s évekbeli koncert digitalizált felvétele. Hát egész másképpen játszotta és mindkét előadás nagyon élvezetes volt. Aztán a myspace-n meghallgattam Richtertől is szinte szóhozz sem jutottam annyira szép volt. Pár napja ismét meg akartam hallgatni de addigra levették Richter ezen tókiói koncertjének lemezfelvételét. Remélem előbb-utóbb visszateszik

tyotyó 2010.09.10. 22:15:50

Ismét myspace és YouTube. Természetesen a régiek főleg Richter és Horowitz. Szinte felfoghatatlan, hogy milyen szinten tudtak. Cziffra György a romantikusokkal nagyon nagyot teljesített. Az énekesek közül a tenor azért még mindig Pavarotti, Domingo, Alfredo Krauss és Jose Cura. Domingoval kapcsolatban óriási élmény volt a Rigoletto az elmúlt hétvégén. Azt hittem a herceget fogja énekelni de ő volt a Rigoletto. A bökkenő az, hogy ez bariton szerep és megoldotta. Julia Novikova mint Gilda óriási volt és volt egy elég jó Sparafucile is. Eredeti helyszinen az utolsó felvonás ráadásul késő éjjel hát köszönet a Duna TV-nk azért, hogy közvetítette.

tyotyó 2010.09.18. 15:25:36

Továbbra is myspace és YouTUbe. A YouTube.on vannak fent nagyszerű előadások is. Philip Richardsen ifjú osztrák származású az USA-ban élő zongorista egy 50 perces videóban beszél röviden 3 Beethoven darabról és el is játsza azokat. A harmadik at Appassionata amit egészen kivételesen szépen játszik Még sokat fogunk róla hallani még.A másik csoda egy Cecil Lytle nevű amerikai zenetudós - zongorista aki Brahms és Beethoven műveket játszik. Csodásan. Az angol nyelvet is lehet tanulni emellett akét művésztől. Egy Serge Martinchuk nevű fiatal ukrán zongorista (ő is az USA-ban él amely ország állítólag nem túl kulturált)Rachmaninov és Csajkovzskij műveket játszik. Nagyon szépen.

tyotyó 2010.10.03. 12:46:06

Múlt pénteken a MüPa-ban voltunk és Schiff András koncertjére mentünk. Sajnos a betegsége miatt őt nem hallhattuk de helyette egy fiatal horvát zongorista - Dejan Lazics - játszotta a változatlan programot. Brahms,Bartók zongoraműveit játszotta egészen magas szinten. A Brahms démoni volt ahogy játszotta és óriási volt a siker. Van a fiatal művésznek honlapja ahol sok más dolgot is nagyszerűen játszik. A YouTube.on meghallgattam Valentina Lisitsa nevű az USA-ban élő ukrán zonngorísta játékát. Beethoven Appassionata-ját csodásan játsza mint ahogy Chopin-t is nagyon tudja. Remélem egyszer eljön Magyarországra is meg tudom majd fizetni a jegyárat.

tyotyó 2010.10.12. 09:13:29

A Bartók és a MySpace töltötte ki a napjaim az utóbbi időben már ami a zenehallgatást illeti. Nathan Millstein hegedűjátéka nyűgözött le. Richterrel vagy Gilelsszel együtt csodás szonáta esteket lehet tőle hallani. Beethoven, Brahms és Schumann interpretációja nagyon megfogott. Méltán vethető össze a játékának szinvonal David Ojsztrahéval és Menuhinéval. Beethovent egészen més felfogásban játszik mint Yasha Heifetz és mégis csodás. Jó, hogy megtalálhatók ezek a csodák a neten. Talán azt is kéne propgálni, hogy a net nem csak ostobaságokra jó.

tyotyó 2010.10.17. 11:18:53

Hát mostanában Horowitz és Marta Argerich zongorajátékát élvezem nagyon. Chopin , Beethoven, Liszt amiben odaszegeznek a számítógép elé. Fantasztikus a látogatottságuk ezeknek az oldalaknak. 3-4 év alatt több százezer is lehet de Pavarotti, Domingo, Richter, Anna Netrebko esetében nem ritka, hogy 3 év alatt az 1 milliót is meghaladja látogatók száma. Nemrégiben felfedeztem egy érdekes dolgot. Egy brazil duó (16 és 18 éves fiúk) Betthoven Kreutzer szonátáját játszák. Állítólag magyar tanáruk van. Most éppen Rubinstein játszik Chopint miközben írok és ennek a felvételnek is elképesztő a látogatottsága. Magyr művész alig van fenn. vajon miért?

tyotyó 2011.01.20. 18:53:41

Most éppen Bogányi Chopin maratonját hallgatom. A november végi MüPa-beli két teljes napon át tartó koncertfolyam felvétele megy a Bartókon. Nem lehet vele betelni. Bolla MIlán is nagyon jól kommentálja az eseményeket és nagyszerű riportokat is készített. Ott a helyszínen nem hallottam a riportokat. Hihetetlen micsoda teljesítmény volt ez a Bogámyitól de nagyszerűen felkészült. Úgy hallani, hogy idén a Liszt évben Liszt műveivel teszi uyganezt. Az is csodás lesz előre lefogadom.

tyotyó 2011.01.25. 21:20:14

Két egymást követő reggel is volt lehetőségem a Bartókkal ébredni- Jó dolog így kezdeni a napot. Többször játszottak Fisher Annie-tól felvételeket. Csodálatosan tudott zongorázni. Ma reggel viszont Jasha Heifetz hegedűlését is nagyon élveztem. Paganinit játszott és nagyon sajnáltam, hogy vége lett. Majd megnézem a YouTube-on és a Myspace-en, hogy van-e tőle valami. Még a szüleim régi plasztik lemezein hallottam őt játszani. Micsoda kincs volt amikor apám egy svájci út után diadalmasan lerakta az asztalra a Heifetz lemezt. Beethoven-t és Csajkovszkijt játszott elképesztően magas szinvonalon.

tyotyó 2011.01.31. 21:14:54

A YouTube-on hallgattam rengeteg kiváló előadótól az "Una Furtiva Lagrima"- t Donizetti :Szerelmi Bájital c. operájából. Pavarotti, Domingo,Rolando Villazon, Alfredo Krauss, Carreras,Calleja stb hihetetlen de - szerintem - ezt az áriát Pavarottinak írta Donizetti. Amit ő nyújtaz szinte már mágikus. Fiattalon és idősen - ráadásul akkor már nagyon kövéren - teljesen mindegy ez az ő árija. Utána Sarastro-t hallgattam néhány nagy művész előadásában de ez Székely Mihályé. Kiváncsi vagyok van-e CD Székellyel. Szerintem szeretik annyian őt, hogy akár üzletileg sem lenne utolsó vállalkozás.

tyotyó 2011.02.06. 21:09:55

Most a Bartókon Mozart megy Fischer Ádám vezényletével. Hát őt is sikerült elúzni Magyarországról. Döbbenetes, hogy milyen nagyon nagy a féltékenykedés az Opera művészei között. Visszahelyezték pozícíóba az t az embert (Győriványi) aki már egyszer bizonyította, hogy semmit sem ért az Opera vezetéséhez. Az apja az Antall kormányában volt Munkaügyi miniszter de olyan ostoba volt, hogy nem is értette, hogy mi zajlik körülötte. Egy ilyen nagy szervezetet mint az Opera nem lenne baj ha hozzáértő ember vezetné és teljesen kizárt, hogy nincs ilyen Magyarországon. A hírek szerint sok jelen külföldi művész mondja le a fellépést a Fischerrel való szolídarítás nevében. Azt nem ártana tudni, hogy olyan rendszer
még nem volt Magyarországon ahol a kúltúra ne lett volna világszínvonalú. Hát most kezd alakulni ez is. Az a gond, hogy a sok műveletlen ember ezt nem is érzi.

tyotyó 2011.02.08. 21:41:06

Ma itthon dolgoztam egész nap és sok zenét sikerült hallgatnom. Délután a Bartókon Papp Márta műsorvezetése mellet 'A hét zeneszerzője" műsor keretein belül rengeteg Liszt darabot hallgattam. Beethoven V. Szimfónia I. tételének zongorára átírt változata vagy Belli:Norma-ból készült Norm-fantázia csodás volt. Paganini La Campanella-ja szintén elhangzott és még sok minden ami nagyon jó volt. Nagyon sok érdekes adat, tény hangzott el ami még érdekesebbé tette a műsort. Most a myspace-n Bach:Chello darabjait hallgatom Rosztropovics előadásában amit gondolom nem kell dícsérni. Casals-tól megtalálhatók ugyanezek a darabok.

tyotyó 2011.02.10. 22:40:20

Ma megint a YouTube volt soron. Kezdtem Ytzhak Perlmann hallgatásával. Mellesleg olyan csodás kiejtése van, hogy az ő angolját már órán is tanítottam. Sarasate darabokat játszott természetesen nagyon magas szinten. Jókat bohóckodtak ez egyik koncerten a James Levine-nal, el nem tudom képzelni, hogy egy ilyen poén (elképesztően hasonlítanak egymásra és ezen poénkodtak egy kicsit) idehaza elsüthető lenne a közönség előtt. Pedig erre is szükség van. Aztán hallgattam még más hegedű virtuózókat is Sarasate-t játszani. Menuhin,Kogan és cellon Yo Yo Ma. Heifetz-et majdnem elfelejtettem. Nagyszerű dolgokat lehet hallgatni csak nincs annyi idő erre amennyit szeretnék. Talán majd egyszer de ki tudja?

tyotyó 2011.02.18. 14:45:40

A héten a Bartókon A hét zeneszerzője műsorban Offenbachról volt szó. Szerintem nagyon kiváló zeneszerző volt és a művei pedig egyenesen csodálatosak. A Szép Heléna a Don Juan nagyszerű művek sajnos csak nálunk játszák ritkán. A Hoffmann meséi pedig - talán - az egyik legcsodálatosabb opera. Már nem emlékszem melyik énekes nyilatkozatában olvastam , hogy élete egyik legnehezebb de leghálásabb szerepe Ferenc a szolga volt. Vannak olyan jelenetek az operában amit nem lehet elégszer hallgatni. Gondolok itt arra amikor Hoffmann elbújik Márta szobájában és Dr. Miracle megjelenik. ha jól emlékszem akkor Házy Erzsébet is imádta Márta szerepét. Katona Márta nagyon érdekes dolgokat mesélt Offenbachról sajnos soha nem sikerült az egy teljes órát (jó ha 20 percet) meghallgatnom. Azt sem minden nap.

tyotyó 2011.02.24. 21:09:36

Most megint a Bartókot hallgatom és Csajkovszkij VI.(Patetikus) Szimfóniája van műsoron.Az utóbbi időben nagyon sok Csajkovszkijt adnak a Bartókon (hegedű verseny zongora verseny szimfóniák opera részletek) rengeteg előadóval. Richter, Cifra, Gilelsz, Rubinstein,Schiff András a zongoristák közül, a hegedűsök közül pedig Heifetz, Kreizler, a két Ojsztrah, Kelemen Barnabás szóval fantasztikus névsor. A szimfóniákat is nevesebbnél nevesebb zenekarok játszák szóval nagyon nagy élvezettel hallgatom a műveket. Mostanában Bellinitől is gyakrabban játsznakrészleteket a különböző operáiból. A neten hallottam maria Callastól a Casta Diva-t hát nem lehet ezt sem megunni. Azt sem tudom elképzel, hogy ebben a szerepben Callas-t egyszer felülmúlja valaki.

tyotyó 2011.02.27. 19:34:34

Az előbbi bejegyzést szeretném kiegészíteni annyival, hogy azóta meghallgattam a Casta Díva-t Mentserrat Caballe-tól és Anna Netrebkó-tól is. Ők is fantasztikusak. Ma délben Grieg egyik zongorára írott művét hallgattam a Bartókon egy norvég zongorista előadásában. Nagyon tetszett és a ráadásként játszott Chopin és eglszen csodálatos volt. Grieg nagyon érdekes zeneszerző nagyon lehet szeretni egyes műveit de van amitől fanyalgok. Nem tudom miért. Utána Sybellius egyik szimfóniája volt ami lenyűgözően szép. Nála egyébként a hegedűverseny a munkásságnak a csúcsa. Nagyon nagy hegedűsök (Menuhin, Kremer,Perlman stb) félve játszák mert olyan nehéz.

tyotyó 2011.03.06. 19:06:09

A neten találtam egy Opera Slágerek Klubja honlapot. Poc Ákos hozta létre de jó, hogy ilyen emberek is vannak. Most is éppen ezt hallgatom. Előbb a Nabucco-ból a Rabszolgák kórusa ment ami csodás volt természetesen. Most éppen a Lombardok-at hallgatom a triót."Qui posa il fianco" Sass Sylvia, Giorgio Lambertti és Kováts Kolos éneklik. A Normaból is hallgattam részleteket hál' Istennek egyre többen hallgatják az ilyen zenét is legalábbis remélem. Jó lenne egy kis propaganda ennek a honlapnak. Más nem csak propaganda maradjon meg civil kezdményezésnek. Nagyon sok kiváló felvétel van ezen az oldalon.

tyotyó 2011.03.13. 19:53:07

Ismét az Opera Slágerek Klubja ahol fantasztikus dolgokat lehet hallani. Nagyon jó, hogy ilyen oldalak vannak. Akinek van kedve feltölt oda videokat és a többiek is hallgatják és lehet levelezni is ebben a témában. Verdi, Donizetti műveket hallgattam és a Végzet hatalma (persze más operák is) elég sok előadótól és sokféle előadásban található az oldalon. Hallgattam Saljapin és Caruso felvételeket is amiket elég ritkán lehet hallani. Purcell: The Fairy Queen c. művét óriási élvezettel hallgattam eddig csak olvastam róla most végre hallottam is.

tyotyó 2011.03.23. 22:18:50

A YouTube-n kersgéltem megint persze voltam a Myspace.n is közben. Jevgenyij Nyesztyerenkot hallgattam a YouTube-on és nagyon jó választás volt. Borisz, Koncsak, Aleko, mindegyik - szerintem - vele a legjobb. Muszorgszkij Bolha-dal-a is fantasztikus vele. Ami viszont óriási és meglepő élmény volt számomra az Verdi:Attila c. operájának címszerepe. A veronai előadás lenyügőző volt. 1985-ben készült a felvétel fiatalon nagyszerű jelmezek és díszletek között tényleg ő Attila. Régebben hallottam tőle Beethoven IX. Szimfónia basszus szólamát is és nagyon nehéz vele betelni. Nagyon fiatalon Budapesten az Anyegin elénekelte Gremin -t és sajnos azóta nemhallottam, tőle de az lenyűgöző volt. 1-2 évvel ezelőtt a MüPa-ban volt egy dalestje (Kocsis Zoltán veényelt) és 70 fölött is csodás volt a teljesítménye.

tyotyó 2011.03.29. 15:46:12

Fordítás közben megy a YouTube-on lévő rengeteg zenei csemege. Most éppen egy Californiában lévő egyetem koncerttermében felvett koncertet hallgatol. Mendelsshon hegedűversenyét játsza egy John Abdallah nevű fiatal művész. Nagyon sok gondolat motoszkál bennem ennek kapcsán. Erre a teljesítményre mondják, hogy semmi különös de azért fenn van a neten és meg lehet nézni hányan hallgatták és ebből következően hányan ismerik az illetőt. Nálunk miért csinálják ezt hiszen nagyon kiváló művészeink vannak és ma net nélkül nagyon nehéz boldogulni.

tyotyó 2011.04.06. 18:29:46

Bellini Norma c. művét hallgattam sok érdekes énekessel. Az örök kedvenc Callas persze a Casta Díva-val. Nem lehet elégszer meghallgatni. Most miközben írok Callas és Christa Ludwig énekli Norma és Adalgisa kettősét ami szintén csodás. Előtte Mari del Monaco-val meghallgattam Svanir la Voci című áriát adta elő. Ez egy 1967-ben Berlinben (gyanítom Nyugat-Berlinben) lezajlott előadás volt ahol szinte szétverték a házat az ária után. Meseszépen adta elő. Most indul a Guerra guerra Ofelia Hristova-val. Nem lehet abbahagyni annyira szép.

tyotyó 2011.04.17. 20:39:12

Még az Opera Sláger Klub honlapról. Vannak nagyon lelkes emberek akik ezt üzemeltetik és a felíratozást is elvégzik. nagyszerű emberek és milyen nemes szórakozást szereznek más zeneimádó embereknek. Most éppen egy USA-beli egyetem zenekarának Beethoven-koncertjét hallgatom. Előbb az V. Szimfóniát befejeztem és most a VI. Pastorale megy. Szépen tisztán játszanak jó hallgatni őket de azért van ennél jobb. Viszont meg lehet nézni, hogy hányszor hallgatták őket és ez mit jelen az ismertségüknek. Egyébként egy kaliforniai egyetem zenekarának és kórusának és néhány kiváló szólóénekes előadásában meghallgattam ugyanitt Verdi és Brahms Requiem-jét.Egészen kiváló előadások voltak. Szóval áldás a net ha iylesmire használják.

tyotyó 2011.04.24. 20:40:27

Most a Myspace van soron és a Bartók adó. Most éppen Beethoven -t hallgatom David Ojsztrah előadásában. Csodálatos. A legszebb az egészben, hogy szerintem ma is így kell ezt játszani. David Ojsztrah akkora hegedűs volt, hogy szinte felfoghattalan. Mindent tudott. Kiváncsi vagyok arra, hogy lehet arról olvasni, hogy miért a galliciai zsidó menekültek lettek a legnagyobb hegedűsök. Biztos van valami oka. Talán azért hegedű mert állandóan menekülniük kellett vagy állandó készenlétben éltek és ha menekülni kell akkor a hegedű könnyen cipelhető. A zongora kevésbé. Olvasmányaim alapján nekem úgy tünik, hogy a Galliciában a zsidók töltötték be azt a szerepet (legalábbis a zene területén) mint nálunk a cigányok. Ott a lakodalmakban főleg zsidók zenéltek. Biztos ide vezethető vissza a sok kiemelkedő tudású hegedűs. Heifetz,Menuhin, Kogan az Ojsztrahok stb. Talán egyszer nemlesz tabu ez a téma és érdemben lehet majd beszélni erről.

tyotyó 2011.05.11. 22:37:43

A YouTube egy áldás. Bellini Normája teljes egészében megtalálható rajta. Caballé pedig fantasztikus mint Norma. Élő adás felvételéről van szó és a Casta Díva után szinte szétverték a házat. Egy 1973-s nápolyi előadás van fenn teljes egészében. Adalgisa (Victoria Cortez) és Oroveso (Agostino Ferrin) is csodálatos de Pollione (Pier Miranda Ferraro) is egy fantasztikus énekes. de Montserrat Caballé-t talán csak Maria Callas múlja felül. Nincs értlme az összehasonlításoknak mert Anna Netrebko, Joan Sutherland stb is nagyon jó ebben a szerepben. Nagyon nagy dolog, hogy ezeket minden további nélkül lehet hallgatni.

tyotyó 2011.05.29. 19:07:02

A Myspace, a YouTube és a Bartók adó együttesen nagyon szép napokat tud szerezni az embernek. A Myspace-n néhányszor zongoristákat és csodás operákat hallgattam az utóbbi időben. Maria Callastól, Jelena Obrazcovától nagyon sok felvétel van fenn mindenhol és - szerintem - nagyon sok ritkaság is. Láttam pl. Rossini Macsakduettjét Christa Ludwiggal és Walter Berryvel. A közönségnek fülig ért a szája. Aztán a zongoristák. Richter, Askenazi, Horowitz, Cziffra, Pollini, hogy másokat ne is említsek. Ami nagyon meglepett és nagyon tetszett Suki András Rachmaninov felvételei a YouTube-n. Most hallattam előszőr erről a fiatal művészről de remélem még sokszor fogom hallgatni.
süti beállítások módosítása